Direct naar de contentDirect naar de footer

Nootdorp

Van der Valk Hotel Den Haag - Nootdorp is sinds 2007 gevestigd aan de rand van Den Haag.

Een kleine stad met veel natuur, cultuur en geschiedenis.

Geschiedenis Nootdorp

Van der Valk Hotel Den Haag - Nootdorp is sinds 2007 gevestigd aan de rand van Den Haag.

De geschiedenis van dit kleine dorp is als volgt; Nadat de Graven van Holland toestemming hebben verleend het uitgestrekte veengebied te ontginnen om het geschikt te maken voor landbouw en veeteelt, vestigen zich hier de eerste inwoners. In officiële geschriften komt de naam Nootdorp voor het eerst voor in 1281. Graaf Floris de Vijfde verpacht een strook grond die loopt van de Vliet tot aan de Noitdorper wech (de huidige Veenweg).

Betekenis

Over de betekenis van het woord Noot zijn de meningen verdeeld. Een verklaring is dat het woord staat voor not, wat opbrengst van de grond en het vee betekent. Dit zou kunnen betekenen dat Nootdorp winst oplevert voor de graven van Holland. Latere verklaringen van het begrip noot gaan in op de turfwinning. In deze betekenis zou Nootdorp met de gewonnen brandstof anderen uit de nood helpen.

Nootdorp anno nu!

Op ongeveer 15 minuten loopafstand van ons hotel Den Haag - Nootdorp vindt u een uitgebreid winkelcentrum genaamd "de Parade" op de oude drafbaan. Een divers winkelcentrum welke geopend is van maandag t/m zaterdag. Op vrijdagavond is het koopavond tot 21:00 uur. Voor meer informatie met betrekking tot het aanbod van winkels surf naar www.parade-nootdorp.nl. Ook het centum van Den Haag is 5 minuten met de auto.

Molen De Windlust

Misschien wel hét gezicht van Nootdorp is molen De Windlust. Deze molen staat langs de Oudeweg. Dit rijksmonument is gebouwd in 1781 op de Hopsteegse toren (tussen de Oostpoort en de Koepoort) in Delft. Vanwege de overgang op stoomkracht, wordt de molen in 1885 verkocht aan een Nootdorpse molenaar. De houten bovenbouw (het achtkant) wordt uit elkaar gehaald, naar Nootdorp vervoerd en daar in 1885 weer in elkaar gezet. Na het overlijden van de molenaar wisselt de molen een aantal keer van eigenaar.

Na de Tweede Wereldoorlog is het steeds moeilijker om met een door de wind aangedreven molen commercieel te werken, daarom draait de molen in 1952 voor het laatst. In de jaren daarna raakt de molen steeds verder in verval. In 1974 koopt de heer De Wolf het molenaarshuis, de molen en de graanschuur. Van begin af aan zet hij zich in om de molen gerestaureerd te krijgen. Door velerlei oorzaken wordt dit een moeilijke operatie. Maar nadat de molen bijna 40 jaar niet meer gedraaid had, wordt de molen in 1989 weer feestelijk in gebruik gesteld. In 1999 wordt de heer Van der Lee eigenaar van de molen.

Activiteiten

Wilt u een dagje of dagdeel in de omgeving van het hotel bezig zijn, dan valt er genoeg te beleven. In Nootdorp kunt u verschillende kanten op. Zo kunt u de natuur in bij de Dobbeplas of in Delftse Hout. Hier kunt u wandelen, hardlopen, fietsen of relaxen aan het water. Daarnaast kunt u ook richting het winkelcentrum. ‘’De Parade’’ is van verschillende faciliteiten en winkels voorzien.

Vanuit Nootdorp kunt u eventueel makkelijk doorgaan richting Delft, Delfgauw of Pijnacker.

Voor meer activiteiten in onze gemeente "Natuurlijk" Pijnacker-Nootdorp